Tips om een verandermanager te worden

VERANDERMANAGER
 

Veranderingsmanagement wordt vaak beschouwd als de duivel van een baan. Het vereist een constante en gebruikelijke inspanning om de zaken stabiel, gegrond en productief te houden. Het is vooral een kunstvorm die oefening en geduld vereist. Maar dat is geen reden om het niet te doen. Change managers zijn de personificaties van veerkracht en aanpassingsvermogen. Zij kunnen het antwoord zijn op elke crisis, groot of klein. Want verandermanagement is meer dan het plannen van activiteiten en het maken van takenlijsten; het hele team is erbij betrokken, van front-end ontwikkelaars tot back-end coders, van software-architecten tot projectmanagers, van marketingdeskundigen tot specialisten in klantenondersteuning. Dus hoe kunt u een verandermanager worden? Volg deze tips voor succes:

Blijf leren en wees nieuwsgierig

Ontdek wat u en uw collega's drijft, de meest interessante onderwerpen en tools om up-to-date te blijven. Woon conferenties en workshops bij, lees blogs en artikelen en leer van de ervaringen van uw collega's. Leen en adopteer best practices van andere veranderorganisaties. Deel uw kennis en ervaring met uw team, om hen te helpen samen te groeien en te verbeteren. Er is geen vervanging voor ervaring, maar er is altijd ruimte om te leren en te verbeteren. En als je nieuwsgierig bent en ervoor openstaat, zul je genoeg mogelijkheden vinden.

Bouw empathie op en creëer een cultuur van teamwerk.

Empathie is het vermogen je voor te stellen wat een ander voelt. Het helpt je de gevoelens van anderen te begrijpen en met begrip te reageren. En als je nog geen empathie hebt, kun je beginnen met eenvoudige oefeningen zoals je voorstellen hoe iemand zich voelt als hij negatieve feedback of kritiek krijgt. Het kan heel nuttig zijn om dat te doen, omdat je dan in de schoenen van iemand anders stapt en zo hun standpunt beter begrijpt. Empathie kan ook worden gecultiveerd door het oefenen van storytelling en storytellingtools kunnen veel helpen. Zorg ervoor dat uw collega's zich gehoord voelen door naar hen te luisteren, een cultuur van teamwerk te creëren waarin mensen zich vrij voelen om zich uit te spreken, en maak ruimte voor teambuildingactiviteiten zoals teamdiners, teamsporten of teambuildingactiviteiten.

Communiceer vaak, maar met duidelijkheid.

De beste manier om iedereen op één lijn te houden is om met uw team te praten, hun gevoelens en motivaties te bespreken, en erachter te komen welke problemen en zorgen ze hebben. Gebruik vergaderingen als een gelegenheid om dit te doen, terwijl u de juiste toon en indeling zet.

Conclusie

Hoewel verandering spannend kan zijn, kan het ook stressvol zijn. Mensen kunnen het gevoel hebben dat hun baan op de tocht staat en dat ze zullen worden vervangen door een nieuw iemand.

Verandering kan ook overweldigend en onbekend aanvoelen. U weet misschien niet hoe u het veranderingsproces moet aanpakken en wat u vervolgens moet doen. Mensen kunnen zich ook overweldigd voelen door de enorme hoeveelheid veranderingen.